Zabrałam się za woka:)
Do woka zawsze potrzebny jest:
olej arachidowy
czosnek
imbir,
wino ryżowe
ocet ryżowy( odrobina)
olej sezamowy ( odrobina)
sos rybny
chilli
reszta to Twoja wyobraźnia...
Tym razem zrobiłam makaron udon( polecam świeży, mrożony) z krewetkami.
Do rozgrzanego woka dodałam olej arachidowy, czosnek,imbir, i szybciutko podsmażyłam krewetki.
Lubie gdy zmieniają kolor z szarego na różowy...czary:).
Różowiutkie przełożyłam na talerz!
SOS;
2 łyżki jasnego sosu
1 łyżka ciemnego sosu
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru
biały pieprz i sól
Na olej arachidowy z odrobiną oleju sezamowego i sosu rybnego, wskoczył rozmrożony makaron.Potem sos i krótko podsmażyłam. Dodałam dymkę ,krewetki i świeży szpinak. Całość posypać można podsmażonym sezamem. Pycha!
Makaron pyszny jest też z polędwicą. Potnij ją w paski i zamarynuj w winie Shaoxing ( na 100g mięsa 1 łyżeczka) i w jasnym sosie sojowym ( 1/2 łyżeczki). Dalej wszystko tak samo:)
:)
OdpowiedzUsuń