niedziela, 27 października 2013

Tort bezowy

Tort bezowy- pyszna Pavlova


Taki tort zawsze poprawia humor i pięknie wygląda! Świetny na podarunek!!!
Ciocia Ilona odkąd zjadła  u mnie ten torcik, piecze go co tydzień :)

Składniki
6 białek
300g drobnego cukru(23 łyżki)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego
Krem
300 ml  śmietany kremówki
250g serka mascarpone
Owoce 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru (najlepiej po 3 łyżki), łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę octu.Jest gotowa kiedy beza jest gęsta i błyszcząca.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć mąką ziemniaczaną.

Piekarnik rozgrzany do 180'C


Bezą narysować okręg  i wstawić do piekarnika tak aby beza była w środku a nie najwyżej!
Piec w 180' C 5 minut potem zmniejszyć temperaturę do 150 'C i piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.

Na wystudzoną bezę  nałożyć krem z ubitej śmietany i mascarpone z dodatkiem cukru. Owoce....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz