Tort bezowy- pyszna Pavlova
Taki tort zawsze poprawia humor i pięknie wygląda! Świetny na podarunek!!!
Ciocia Ilona odkąd zjadła u mnie ten torcik, piecze go co tydzień :)
Składniki
6 białek
300g drobnego cukru(23 łyżki)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego
Krem
300 ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
Owoce
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru (najlepiej po 3 łyżki), łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę octu.Jest gotowa kiedy beza jest gęsta i błyszcząca.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć mąką ziemniaczaną.
Piekarnik rozgrzany do 180'C
Bezą narysować okręg i wstawić do piekarnika tak aby beza była w środku a nie najwyżej!
Piec w 180' C 5 minut potem zmniejszyć temperaturę do 150 'C i piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Na wystudzoną bezę nałożyć krem z ubitej śmietany i mascarpone z dodatkiem cukru. Owoce....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz