sobota, 15 marca 2014

Spring rolls

Roladki z ciasta spring rolls z kurczakiem , makaronem i warzywami.


Składniki:
opakowanie papieru ryżowego
1 żółtko
250g mielonego mięsa z indyka
50g makaronu ryżowego
1/4 czerwonej papryki-  słupki
1 marchewka - słupki
1mały kawałek imbiru - posiekaj
1-2 ząbki czosnku - posiekaj
2-3 grzyby mun - pokroić
mała puszka kiełków fasoli mung- odcedzić
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2-3 łyżki sosu chilli słodko-ostrego
1 łyżka octu ryżowego 
ew. kolendra
olej - tylko ryżowy lub rzepakowy


Mięso podsmażamy.Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Grzyby mun zalewamy wrzątkiem,odstawiamy na 20 min i kroimy.
Mieszamy wszystkie składniki:mięso,pokrojony makaron, marchew,papryka,czosnek,imbir,kiełki,grzyby przyprawiamy sosami  i octem.
Moczymy po jednym arkuszu papieru ryżowego,nakładamy łyżkę farszu i zawijamy.Smażymy na złoty kolor,odsączamy na papierowym ręczniku.podajemy ze słodkim sosem chilli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz