sobota, 14 czerwca 2014

Chińszczyzna

Chińskie danie ,którym zajada się cała rodzina!
To dzięki niemu  pokochałam marchewkę :)
W tym daniu marchewka jest wyjątkowo słodka i chrupka !

Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
7 marchewek
2 cebule
25 dkg fasolki szparagowej lub słoik/puszka
kiełki sojowe- puszka 
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki cytryny
6 łyżek oleju
2 łyżki miodu,
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
sól, pieprz,imbir

Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki.
Cebule obrać i pokroić w półplasterki 
Do miski 3 łyżki oliwy, sos sojowy,sok z cytryny dodać cebule, marchew,kiełki i wymieszać wszystko razem. Odłożyć na 1 godzinę



Fasolkę ugotować na półtwardo lub odcedzić.

Mięso umyć i pokroić w paski. Usmażyć na patelni przyprawiając.Wyjąć mięso a na patelnie wrzucić pokrojony czosnek i miód. Potem zalać bulionem, który zagęścić zasmażką      ( 2łyżki mąki + masło)

Warzywa wyjąć z marynaty i dodać do sosu, dusić 15-20 min.
Na koniec dodać mięso i fasolkę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz