Ta wołowinka pochodzi z przepisu, który wpadł w nasze łapki kiedy w Sandomierzu kupiłam książkę ''Przysmaki Ojca Mateusza''
Polecam jest bardzo pyszna :)
Składniki
1,5kg szynki wieprzowej
3 marchewki
2 cebule
2 pietruszki
2 cukinie
1 batat
kilka pieczarek
ząbek czosnku
1,5szkl czerwonego wina
2szkl śmietany 18%
smalec
cząber i majeranek
sól i pieprz
Szynkę dobrze nacieramy ziołami i pozostawiamy na 2 doby pod przykryciem w kąpieli z czerwonego wina.Kroimy na duże kawałki i podsmażamy na smalcu.Zalewamy 1 szklanką czerwonego wina oraz 2 szklankami śmietany.Pieczemy w piekarniku w 160' ok. 1,5 godziny.Następnie dokładamy warzywa , które kropimy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.Wkładamy do pieca na ok.30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz