to najlepszy pomysł na letni obiad!
Składniki;
500g makaronu spaghetti
2 bakłażany
2 cebule
4 ząbki czosnku
4-6szt pomidorów
papryczka chilli
sól
pieprz
oliwa z oliwek
ser grana padano/pecorino /blue
bazylia
Bakłażany kroimy w kostkę następnie solimy a potem ( jak puszczą soki z całą goryczą) myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Makaron gotujemy al dente.:) Przy odcedzaniu pozostawiamy trochę wody.
Smażymy na oliwie do miękkości bakłażany, które przyprawiamy do smaku i przekładamy je na chwilę do miski. Następnie na patelnie wrzucamy pokrojoną w plastry cebule i czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz chili.
Ale pachnie...
Jeśli woda za bardzo odparuje dodajemy wodę, która została nam po odcedzeniu makaronu.
Makaron wrzucamy na patelnie i wszystko mieszamy. Przyprawiamy! Na koniec posypujemy danie tartym serem i bazylią.
Smaki lata...polecam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz