Świąteczny piernik babci Marysi, o który toczą się wojny...:)
Nie jest łatwy do zrobienia, wymaga duuużo cierpliwości!
Ale jest wart każdego wysiłku!
KOCHAM TEN PIERNIK!!!
Składniki:
1szkl cukru
3/4 szkl miodu sztucznego
10 dag skórki pomarańczowej- drobno posiekać
10 dag płatków migdałów- drobno posiekać
3 szkl mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
Wszystkie składniki połączyć, zarobić i włożyć na2-3 dni do lodówki.
Upiec 4 placki. Ciasto rozciągnąć cieniusieńko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną dobrze masłem.
Upieczone placki lekko oderwać od papierów ale powtórnie na nie położyć i razem z nimi zamknąć w worku foliowym. Tak przechowywać kilka dni.
Przełożyć białą masą
3 jajka i 1/4 szkl cukru ubić na parze
2 kostki masła utrzeć i dodać ubite jaja oraz odrobinę soku z cytryny i spirytusu.
Niestety znów zamknąć ciasto w worku i poczekać kilka dni aż zmięknie
Wiem to jest bardzo trudne:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz