niedziela, 22 marca 2015

Pasta z bakłażana

Pyszna pasta z bakłażana!

Uważam, że w tej paście można się zakochać!


Potrzebujemy:
3 bakłażany
główkę czosnku
szczypiorek lub pietruszkę
papryczkę chilli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka pasty tahini
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Do piekarnika rozgrzanego do 200'C  włóż  główkę czosnku. Po 10 minutach dodaj pokrojone bakłażany najlepiej na 4 części (wzdłuż). Piecz wszystko ok 30 min. Skórka bakłażanów powinna się zarumienić.
Po przestygnięciu obierz bakłażany dodaj ok 6 ząbków czosnku( jak lubisz), oliwę, sok z cytryny, paste tahini i przyprawy.
Zmiksuj wszystko blenderem.
Dodaj pokrojony szczypiorek lub pietruszkę i chilli jeśli lubisz:)
Polej pastę oliwą!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz