niedziela, 31 maja 2015

Zupa Szparagowa

Zupa krem z szparagami 

Pyszna zupa, która uwielbiam ...a teraz czas na szaragi!

1 pęczek białych szparagów
1 pęczek zielonych szparagów
2 cebulki szalotki 
0,5 litra bulionu
4 łyżki masła 200 ml śmietanki polecam Łaciatą 30%:)
płatki migdałów
sól i pieprz

Białe szparagi delikatnie obieramy najlepiej obieraczką do warzyw i łamiemy . Szparagi to bardzo "inteligentne" warzywa jak chwycimy je za 2 końce i będziemy próbować złamać je to ta twarda, dolna część odpadnie!
Zielone szparagi nie muszą być łamane do zupy!
Cebule ,czosnek posiekać drobniutko.
Wyciągnąć 2 garnki , dodać po 2 łyżki masła i podsmażyć króciutko równe części cebuli z czosnkiem. Dodać do pierwszego garnka zielone pokrojone szparagi a do drugiego białe...podsmaż po około 3 minuty.
Do każdego garnka wlej po szklance bulionu i gotuj ok 10 minut.
Wlej do każdego garnka po 100 ml śmietanki
Zmiksuj blenderem i dopraw zupki.
Podsmaż  na złoto płatki migdałów na suchej patelni.
Do talerza wlewaj równocześnie zupy z dwóch stron.
Posyp migdałami ...GOTOWE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz