piątek, 9 września 2016

Tort czekoladowy z kokosem!

Bardzo, bardzo pyszny tort czekoladowy !!!
Polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Ciasto biszkoptowe
10 jaj
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szkl mąki
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Po chwili dodać cukier i a następnie powoli dodawać żółtka.
Mąkę wymieszać z kakao i z łyżeczką proszku do pieczenia oraz oraz mąki ziemniaczanej.
Piec ok 40 min

Masa do tortu
20 dkg kokosu
3 żółtka
15 dkg cukru
cukier waniliowy
2 łyżki masła
1/2 szkl słodkiej śmietanki

Wszystko razem wymieszać podgrzewając ...na końcu dodać do ciepłej masy masło.

Masa ciemna
20 dkg masła
3/4 szkl cukru pudru
2 żółtka
5-7 łyżek kakao
spirytus
czekolada gorzka- pokruszyć na małe cząstki

Kakao sparzyć wrzątkiem i wystudzić. utrzeć żółtka z cukrem pudrem, dodać masło, spirytus oraz czekoladę w kawałeczkach.

Jeśli chcesz użyć tej masy też na zewnątrz tortu wszystkie ilości podwajasz :)

Biszkopt przekrawasz na 2 lub 3 blaty w zależności od średnicy jaką wybrałeś. Każdy blat nasączamy z dwóch stron kawą ze spirytusem.
Przekładamy blaty masą i dekorujemy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz