Moja mama często robi to danie jako danie wieczorne:) ale również fajna pierzynka jest na lunch:)
potrzebujesz
śledzie lub 2 szt makreli wędzonej
ziemniaki
marchew
szczypiorek
ew. jajko ugotowane na twardo
i coś zielonego szpinak lub roszponka
Ugotuj marchew i ziemniaki
po schłodzenia obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Jeśli chcesz warstwę z jajkiem również ugotuj kilka na twardo i zetrzyj.
śledzie pokrój a na nie cebulkę która była ze śledziami ( my używamy śledzi wiejskich w słoiku)
lub
makrele obierz i podziel na kawałki .
Na talerz nałóż szpinak potem rybę następnie ziemniaki, sos, marchew i szczypior
wersja z jajkiem : śledź, ziemniaki, marchew, sos, jajko, szczypior
sos
śmietane wymieszaj z małą ilością majonezu i dopraw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz