poniedziałek, 21 listopada 2016

Pod pierzynką

Pod pierzynką... śledź lub makrela wędzona!

Moja mama często robi to danie jako danie wieczorne:) ale również fajna pierzynka jest  na lunch:)



potrzebujesz
śledzie lub 2 szt makreli wędzonej
ziemniaki 
marchew 

szczypiorek 
ew. jajko ugotowane na twardo
i coś zielonego szpinak lub roszponka 

Ugotuj marchew i ziemniaki 
po schłodzenia obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Jeśli chcesz warstwę z jajkiem również ugotuj kilka na twardo i zetrzyj.

śledzie pokrój a na nie cebulkę która była ze śledziami ( my używamy śledzi wiejskich w słoiku)
lub
makrele obierz i podziel na kawałki .

Na talerz nałóż szpinak potem rybę następnie ziemniaki, sos, marchew i szczypior
wersja z jajkiem : śledź, ziemniaki, marchew, sos, jajko, szczypior

sos

śmietane wymieszaj z małą ilością majonezu i  dopraw 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz