Chleb, który się nie starzeje szybko ( do 2 tyg.), bardzo zdrowy (mnóstwo otrębów) i naprawdę pyszny! Odkąd go jadam nie mam już kłopotu z bólem brzucha!
Potrzebne
1 kg maki ( żytniej, orkiszowej..)
1 szkl otrębów żytnich,
1 szkl otrębów owsianych
1 szkl ziaren słonecznika
1 szkl pestek dyni
1 szkl siemienia lnianego
1-2 łyżki soli
1-2 łyżki oliwy
1-2 łyżki miodu
5-6 szklanek wody
zakwas
Wszystko razem wymieszać ...lubię gdy bańki powietrza pękają przy mieszaniu :)
Do słoiczka odłożyć z ciasta zakwas na kolejny chleb ( ok 5 łyżek ) i do lodówki!
Ciasto przełożyć do 3-4 foremek (najlepiej silikonowych) i odstawić na 8 godzin aby chleby wyrosły.
Babci przestroga .." nie trzymać ich w przeciągu bo nic z tego nie będzie!" i palcem przed włożeniem do pieca zrób po kilka dziurek tak aby powietrze uszło i chleb nie popękał!
Piec w temp. 180-190 'C ok 1 godz i 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz