niedziela, 28 kwietnia 2013

Drożdżowe Bułeczki

Drożdżowe Bułeczki


Dziś w nocy wyjeżdżamy do Włoch! Ach jak się cieszę!:) Włochy to mój ulubiony kraj, ponieważ tam są moje ulubione smaki!
Na drogę upiekłyśmy z mamą drożdżowe bułeczki z przepisu mojej prababci Mani.                   


Składniki
0,5 kg mąki
5dkg drożdży
3 żółtka
cukier waniliowy
2łyżki oliwy
skórka z cytryny
1/2 paczki masła
1szkl mleka

Do środka ( do wyboru )
nutella,
serek ( ser biały z żółtkiem, cukrem i rodzynkami)
powidła



Potrzebny duży garnek.Na dno pokruszyć drożdże,dodać trochę mleka i podsypać mąką i cukrem. Następnie " przemasować" zaczyn i przykryty garnek odłożyć w ciepłe miejsce. (Minimum 15 minut)

W tym czasie w misce utrzeć 3 żółtka+ cukier waniliowy + prawie 1/2 szkl cukru.
1/2 paczki masła rozpuścić i dodać 2 łyżki oliwy
Podgrzać lekko  mleko

Do zaczynu  dodać mąkę, masę z żółtek , skórkę z cytryny, mleko i wyrabiać ciasto. Po chwili dodawać roztopione masło. Wrabiać dalej ciasto i wyrabiać i wyrabiać...
Następnie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia 2-3 godziny

Z ciasta formować bułeczki dodając nadzienie. Jeśli się klei bardzo ciasto ,ręce umoczyć odrobinę w roztopionym maśle.  Przekładać na blachę wysmarowaną masłem . Pomalować górę bułeczek białkiem i piec je ok 20 min w 180/ 190 'C





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz