niedziela, 13 października 2013

Tajska zupa a mleczkiem kokosowym

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym Tom Kha Gai

Składniki
2piersi z kurczaka
2,5 litra wody
3 szalotki nacięte
2 ząbki czosnku rozgniecione
3 łodygi trawy cytrynowej rozbite tępą stroną noża
600ml mleczka kokosowego
tajskie chili 
2cm galangalu pociętego na plastry
4 liście limonki kaffir
3 łyżki sosu rybnego
kolendra
łyżeczka cukru palmowego
1/2 szklanki grzybów shitake ( zamoczone na 30 min i pokrojone w paski)
sok z limonki( ja wrzucam też połówki limonki po wyciśnięciu)
sól
Lubie też pociąć imbir w plasterki i podgrzać go na maśle z wcześniej namoczonymi grzybami shitake i potem wrzucić do garnka

kolendra do przybrania :)



Do garnka z wodą wrzucamy pokrojonego kurczaka (posolonego)
+ pozostałe składniki oprócz kolendry i sosu rybnego.
Gotujemy 20 min
Dodajemy sos rybny , ma bardzo extra smak choć nie pachnie uroczo :)
Kolendra ...i idę zajadać! Pa!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz