piątek, 24 stycznia 2014

Kaczka

Piersi kaczki z czerwoną kapustą i koprem włoskim.

Eleganckie danie, które zaczerpnęłam od Michel Morana ( znanego jako " oddaj fartucha"). Ja wprowadziłam troszkę zmian:)

Składniki:
4 spore piersi kaczki ( można upiec 1 więcej - jest świetna potem do sałatki...ja tak zrobiłam)
600 g czerwonej kapusty pokrojonej w ćwiartki
500 g pora
4 bulwy kopru włoskiego przekrojone wzdłuż
świeży rozmaryn
ząbki czosnku według uznania
250 ml bulionu domowego
80 ml octu jabłkowego
2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki
sól, pieprz

Kaczkę zamarynować, ja pozostawiałam ja na noc w marynacie. Naciąć skórę piersi i tę strona krótko podsmażyć na patelni.
Kapustę ,koper, por, rozmaryn, czosnek wymieszać z galaretka, bulionem i octem.
 Ułożyć kaczkę na warzywach piec ok 2 godzin w 170 '

Odlać sos z pieczenia i zredukować. Polać nim kaczkę i talerz!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz