Piersi kaczki z czerwoną kapustą i koprem włoskim.
Eleganckie danie, które zaczerpnęłam od Michel Morana ( znanego jako " oddaj fartucha"). Ja wprowadziłam troszkę zmian:)
Składniki:
4 spore piersi kaczki ( można upiec 1 więcej - jest świetna potem do sałatki...ja tak zrobiłam)
600 g czerwonej kapusty pokrojonej w ćwiartki
500 g pora
4 bulwy kopru włoskiego przekrojone wzdłuż
świeży rozmaryn
ząbki czosnku według uznania
250 ml bulionu domowego
80 ml octu jabłkowego
2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki
sól, pieprz
Kaczkę zamarynować, ja pozostawiałam ja na noc w marynacie. Naciąć skórę piersi i tę strona krótko podsmażyć na patelni.
Kapustę ,koper, por, rozmaryn, czosnek wymieszać z galaretka, bulionem i octem.
Ułożyć kaczkę na warzywach piec ok 2 godzin w 170 '
Odlać sos z pieczenia i zredukować. Polać nim kaczkę i talerz!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz