Ja proponuję przepis ,który spowoduje ,że jeśli nawet nie jesteś fanem kaszy, zjesz ją ze smakiem...
Składniki
15-20 pieczarek ( wybieramy duże)
woreczek kaszy gryczanej
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki rodzynek drobnych
pieprz, sól, sos sojowy
1,1/2- 2 szklanek wywaru z warzyw
1/2 jogurtu greckiego
1 żółtko
Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki( zachowujemy), układamy w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą.
Na patelnię wlewamy ok 3 łyżek oliwy , posiekane nóżki pieczarek, drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy. Wsypujemy kasze i podsmażamy razem przez następną chwilę.Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 min. Mieszamy czasem:)
Jogurt mieszamy z żółtkiem. Pieczarki napełniamy kaszą i przykrywamy czapką jogurtową.
Pieczemy w piekarniku w 200'C aż pieczarki nabiorą złotego koloru.
Mniammmm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz