środa, 30 marca 2016

Ciasto królewskie

Ciacho ,którym wszyscy się zajadają...nie znam nikogo kto odmówi kolejnego kawałka :)

Ja piekę na średniej blaszce

30 dkg maki
15 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
15 dkg masła

To wszystko zarobić podzielić na 2 części i upiec 2 cienkie placki miodowe.
180' aż się zarumienią około 12 min.

Biszkopt

4 jaja
1 szklanka cukru
3 łyżki zimnej wody
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
180' około 15 min

Krem

15 dkg cukru
1/2 l mleka
1/2 łyżki mąki ziemiaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
duży cukier waniliowy
1 paczka masła

Odlać trochę mleka , rozmieszać w nim mąki.
Resztę mleka zagotować z cukrem , połączyć i chwile gotować .
Zdjąć z ognia i do gorącego kremu dodawać po kawałku masło- cały czas mieszając.

Ciepłym kremem zalać ciasto w kolejności:
miodowe
biszkopt - dobrze nasączony wodą z sokiem z cytryny
miodowe

Wierzch ciasta również posmarować i posypać kokosem lub zmielonymi migdałami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz