środa, 28 grudnia 2016

Tort makowy

Ten tort był absolutnym hitem tegorocznych Świat !!!!
Bardzo polecam zrobić go i ...natychmiast zjeść!!!! Bo inaczej się nie da :))


Blaty makowe
300 g mielonego maku
8 jaj
270 g drobnego cukru
3 łyżki kaszy mannej
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

nasączanie
50 ml likieru pomarańczowego
2 łyżki wody

Krem waniliowy
30 ml kremówki
5 łyżek cukru pudru
600 g serka mascarpone
Ziarenka z laski wanilii
150 ml konfitury pomarańczowej
Starta czekolada

Mak zalać wrzątkiem. Wystudzić, odcisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, kasze, bułkę, proszek do pieczenia. Zmiksować. Ubić na sztywno białka i wymieszać z masa makową. Wyłożyć na pokryta papierem do pieczenia tortownicę ( 23 cm ). 45 min w 175'C. Ciasto przekroić na 3 blaty. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, wanilię. Blaty makowe nasączyć likierem. Przekładać konfiturą i kremem. Posmarować wierzch i boki tortu. Posypać starta czekoladą...
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz